Tijdens de ontbijtsessie ‘Culture Eats Strategy For Breakfast’ deelde Hidde de Vries zijn wijze lessen. Hij werkte 5 jaar bij Google - o.a. als Internationale Vitality Manager en leerde daar en door zijn bijna- burn-out wat je moet doen om mentaal weerbaar te zijn. Daar schreef hij ook twee boeken over: In 7 dagen rechargen en Work Smart Play Smart. Over één ding is hij heel duidelijk: alles valt en staat met aandacht. En laat dat nu net het kloppende hart van (live) evenementen zijn!
Hidde de Vries over het belang van live
De nieuwe route naar kantoor, hoe ziet die eruit? Dat vroegen wij onze opdrachtgevers en ook Hidde de Vries, die allen aanschoven tijdens een speciale ontbijtsessie. Waar sommige corporates iedereen weer zo snel mogelijk in de welbekende wandelgangen wil zien, stellen een aantal ook het thuiswerken verplicht.
Voordelen van hybride werken
Hidde deed met zijn Recharge Company onderzoek naar hybride werken en ontdekte dat maar liefst 72% van de ondervraagden zo wilden blijven werken na de crisis. Voor bedrijven levert hybride werken ook echt op, is Hidde’s overtuiging. “Minder reistijd, dus een hogere productiviteit, minder reiskosten en vooral: blijere medewerkers. Voor veel sollicitanten is het tegenwoordig zelfs een voorwaarde om aan de slag te gaan, waardoor het een cruciaal onderdeel wordt van de employer branding.”
Geld is niet genoeg
Het aantrekken en vooral behouden van professionals is door de nieuwe vrijheden extra lastig, meent Hidde. “Eenmaal boven de emotionele salarisgrens van 50-60.000 euro, hebben mensen andere motiverende factoren nodig, zoals structuur, sociale netwerken en ontwikkelingsmogelijkheden. En dat is nu net wat we lastig kunnen bieden, nu we door coronamaatregelen verder uit elkaar gedreven zijn dan ooit. Het geven van vertrouwen en aandacht én het laten nemen van verantwoordelijkheid is daarvoor de oplossing.”
Bye bye kantoor
Kantoor is daarvoor geen noodzakelijk ingrediënt, vindt Hidde. Er zijn volgens hem zes dingen die we op kantoor doen, namelijk:
1. Produceren
2. Vergaderen (in en extern)
3. Oplossingen (brainstormen)
4. Leren / ontwikkelen
5. Socializen
6. Betrokkenheid creëren
“Geen van die dingen hoeft noodzakelijk op kantoor te gebeuren. Uiteraard moet er een plek zijn om samen te komen en de awards een plekje te geven, maar verder is het voor organisaties goed om zoveel mogelijk los te laten,” meent Hidde.
Geen fruitschaal
Een fruitschaal of personal training is niet de oplossing voor meer vitaliteit en wellbeing op de werkvloer, daar is Hidde heilig van overtuigd. “Echte wellbeing ontstaat door los te laten. Daarmee geef je anderen vertrouwen, wat zorgt voor wellbeing en op zijn beurt weer voor een verhoogde productiviteit.” Dat vertrouwen moet worden gekweekt en gevoed en dat gebeurt volgens Hidde juist niet op de werkvloer.
Unieke momenten
“De beste vriendschappen en deals sluit je elders. Dat kan in de kroeg zijn of tijdens een evenement. De energie die daar vrijkomt is de katalysator van betrokkenheid en productiviteit van medewerkers. Ga maar na; jij gaat toch ook harder lopen voor een collega die jou tijdens dat personeelsevent in de bossen heeft toevertrouwd hoe penibel zijn gezinssituatie er momenteel uitziet? Dat soort gesprekken voer je niet bij een koffiezetapparaat! Daarom zijn er unieke momenten nodig; om buiten de comfortzone die kantoor heet, elkaar écht te leren kennen.”
Back to the office: laat medewerkers bepalen!
“Een topteam bestaat dus niet uit hardwerkende star players, maar uit mensen die fouten mogen maken en voor elkaar klaar staan. Wil je dat zij het beste uit zichzelf halen, laat hen dan bepalen. Ook of en hoe zij terug naar kantoor willen en op welke manier ze willen werken en socializen. Dat is voor iedere organisatie verschillend.”